Ir pieejamas trīs zobu sāpju mazināšanas vai noņemšanas metodes, kas palīdz nodrošināt mierīgu un ērtu zobārsta apmeklējumu. Dažas pretsāpju manipulācijas metodes kontrolē sāpes, citas palīdz atslābināties, bet vēl citas zobu ārstēšanas laikā ieved miega stāvoklī. Nosakot, kura pieeja ir vispiemērotākā Jūsu konkrētajam gadījumam, tiek ņemts vērā procedūras veids, Jūsu vispārējais veselības stāvoklis, alerģiju vēsture un trauksmes līmenis.

Arī Jūsu bērnam var būt nepieciešama anestēzija vai sedācija, lai atslābinātu bērnu un varētu droši veikt dažādas zobārstniecības procedūras. Ja ar pieaugušu cilvēku var “sarunāt”, ka procedūra būs ātra un krēslā jāsēž mierīgi, tad ar mazākajiem pacientiem tas ir grūti.

Apskatīsim 3 sāpju mazināšanas metodes, kuras piedāvā veikt zobārsta kabinetā.

 

1. Vietējā jeb lokālā anestēzija

Lokālo anestēziju lieto, lai ārstēšanas laikā novērstu sāpes konkrētā mutes dobuma zonā, bloķējot nervus, kas sajūt vai pārraida sāpes smadzenēm, un tādējādi mutes audus padara nejutīgus. Lokālos anestēzijas līdzekļus lieto arī sāpīgu mutes dobuma čūlu nomierināšanai. Injicējamos anestēzijas līdzekļus var izmantot tādās procedūrās kā dobumu (caurumu) plombēšana, zobu sagatavošana kroņiem vai smaganu slimību ārstēšana. Šīs zāles izraisa nejutīgumu, kas ilgst 1-2 stundas.

Anestēzija tiek izmantota visu veidu manipulācijām un ir ieteicama gan nelielu, gan lielu ķirurģisku iejaukšanos gadījumos. Turklāt tā ir visizplatītākā metode, ārstējot zobus.

 

2. Sedācija

Ja Jums ir ļoti bail no zobārsta, bet tomēr ir nepieciešams ārstēt zobus, tad varat lietot sedāciju. Šī metode palīdz nomierināt un ievest cilvēku miegainības stāvoklī. Sedācija bloķē konkrētas smadzeņu daļas, kas rada trauksmi un bailes. Sajūta, ka pacients atrodas hipnozes stāvoklī, neko nejūt, bet apzinās visu, kas notiek zobārsta kabinetā.

 

Sedācijas veidi

Ir trīs sedācijas veidi: inhalācijas, perorāls un intravenozs.

Inhalācijas veids. Slāpekļa oksīds, ko dēvē arī par smieklu gāzi, nodrošina ātru un vienkāršu sedāciju. Jūs ieelpojat slāpekļa oksīda un skābekļa maisījumu caur sejas masku, un šo divu gāzu līdzsvaru kontrolē zobārsts, lai nodrošinātu gan drošību, gan optimālus rezultātus. Šī vieglā sedācija ātri izzūd, kad pārtraucat to elpot. Metode labi noder jaunākiem pacientiem (bērniem) un ikvienam, kam nepieciešama tikai viegla nomierinoša sedācija parastas zobārstniecības procedūras sākumā.

Perorāls veids. Šī sedācija var ilgt vairākas stundas, un Jums nav nepieciešams elpot caur sejas masku. Aptuveni stundu pirms galvenās sedācijas Jūs saņemsiet zāļu tableti, kas atvieglos anastēzijas līdzekļa ievadi organismā. Perorālās sedācijas laikā Jūs jutīsieties dziļi atslābis un vai nu viegli, vai ļoti miegains, atkarībā no ievadītās devas. Tomēr Jūs joprojām spēsiet saprast un atbildēt uz zobārsta jautājumiem un norādījumiem. Taču šo metodi nevar izmantot visos gadījumos.

Intravenozs veids. Šo metodi lieto tikai pieaugušu pacientu ārstēšanā. IV sedācijai izmanto tos pašus medikamentus, ko perorālajai sedācijai, bet galvenā atšķirība ir zāļu iedarbības ātrums. Nomierinošo līdzekli ievada tieši vēnā, kas izraisa tūlītēju ķermeņa atslābināšanos. Tāpat kā gadījumos, kad tiek veikta vispārējā anestēzija, zobārsti, ievadot intravenozo sedāciju, ir ļoti uzmanīgi. Esiet droši, ka zobārsts parūpēsies, lai procedūra norit bez lieka stresa.

 

3. Vispārējā anestēzija jeb narkoze

Nopietnākām zobu ārstēšanas procedūrām var izmantot vispārējo anestēziju. Tās ir, piemēram, gudrības zobu ekstrakcija, mutes dobuma ķirurģija, zobu implantu ievietošana u.c. Arī bērnam, kam ir ļoti bojāti zobi, šī ir vispiemērotākā metode, lai lieki neradītu stresu un diskomfortu.

Lai veiktu šo metodi, vispirms būs nepieciešama vizīte pie zobārsta un anesteziologa, kā arī ārsta izziņa par veselības stāvokli ir obligāta. Anesteziologs novērtēs vai esat piemērots kandidāts narkozei, kā arī palīdzēs sagatavoties procedūrai.

Sazinies ar Zobāstniecības klīniku SIROWA, kas atbildēs uz visiem Jūsu interesējošiem jautājumiem. Ja Jums nepieciešama nopietna mutes dobuma ķirurģijas operācija vai vēlies pieteikt vizīti pie pieredzējuša speciālista, jo baidies no zobārsta – piesaki vizīti online!

× Spied šeit, lai uzsāktu saraksti Available from 08:00 to 18:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday