Mūsdienu sabiedrībā cilvēki vienmēr meklē perfekto smaidu! Pirmais solis ceļā uz “Holivudas balto smaidu” ir pārliecināties, ka Jūsu zobi ir taisni. Liekie zobi rada daudzas problēmas, sākot ar žokļa sasprindzinājumu un galvassāpēm, un beidzot ar lielāku iespēju, ka zobi biežāk bojāsies. Tie var arī radīt cilvēkiem ļoti lielu pašapziņas trūkumu, kad viņi runā vai smaida. Tāpēc pieaugušo vidū arvien populārāka kļūst zobu taisnošana.

Lai gan agrāk ortodontija Jums, iespējams, asociējās ar pusaudžiem, mūsdienās daudzi pieaugušie nolemj iztaisnot savus zobus, izmantojot dažādas metodes, sākot ar caurspīdīgām kapēm un beidzot ar zobu kroņiem.

Šeit ir pieci dažādi veidi, kā iztaisnot zobus. Pirms izvēlaties kādu no tiem, konsultējieties ar ortodontu.

 

1. Breketes

Kad pirmo reizi domājat par to, kā iztaisnot zobus, iespējams, tradicionālās metāla breketes pirmās nāk prātā. Tajās tiek izmantotas stieples un līmēšanas materiāls, lai radītu pastāvīgu spiedienu uz zobiem, liekot tiem ieņemt pareizo stāvokli.

Šī metode ir ļoti efektīva, lai ārstētu nepareizi sakārtotus vai izliektus zobus, un ārstēšana bieži tiek kombinēta ar fiksatoru, kas jāvalkā naktīs, lai saglabātu vēlamos rezultātus pēc brekešu noņemšanas.

Breketes var būt neērtas, un to nēsāšanas laikā nevar ēst dažus pārtikas produktus, piemēram, riekstus un košļājamo gumiju. Vēl viens trūkums ir to acīmredzamais izskats.

 

2. Zobu platītes

Ortodontiskās platītes ir ļoti plaši izplatītas un pēc pasūtījuma tiek izgatavotas katram pacientam. Zobu plāksnītes ir vispiemērotākās agrīnā vecumā, kad žoklis vēl attīstās, tāpēc tās izmanto bērnu un pusaudžu zobu stāvokļa un sakodiena korekcijai. Zobu platītes efektīvi iztaisno izliektus zobus, novērš žokļa deformāciju, sejas asimetriju un ļauj priecāties par skaistu smaidu jau agrā vecumā un nākotnē.

Platīte sastāv no plastmasas pamatnes, atbalsta un aktīvajiem elementiem. Tās tiek piestiprinātas pie zobiem ar īpašiem āķiem. Šiem āķiem ir vairāki papildu elementi, kas rada ortodontiskās kustības. Šie elementi ir skrūves un atsperes zobu regulēšanai. Ar skrūvju palīdzību var izveidot vietu zobiem.

Priekšrocības:

• Nepieciešamības gadījumā var izņemt.
• Viegla mutes dobuma higiēna.
• Rentabilitāte.

Mīnusi:

• Ierobežotas ārstēšanas iespējas, tāpēc nav piemērotas sarežģītiem gadījumiem.
• Var radīt diskomfortu – dažkārt neērti ēst vai runāt.
• Tā kā to var izņemt, bērni bieži aizmirst valkāt zobu platīti nepieciešamo stundu skaitu.

 

3. Invisalign – Caurspīdīgas kapes

Invisalign ir uzticams veids, kā iztaisnot zobus bez breketēm. Tas ir nesāpīgs, elastīgs un gandrīz neredzams. Jūs varat iztaisnot zobus, izmantojot virkni caurspīdīgu iztaisnošanas ierīču, kas ir izgatavotas pēc pasūtījuma, lai pakāpeniski pārvietotu zobus līdz visdabiskākajam stāvoklim.

Tā ir droša zobu iztaisnošanas procedūra. Tā kā tā ir atkarīga no 3D drukāšanas tehnoloģijām, panākumu līmenis ir 100%. Lai redzētu pilnu efektu, ir nepieciešams vidēji tikai viens gads.

Ortodonts veiks digitālu zobu skenēšanu, lai izveidotu perfektu Jūsu mutes 3D modeli. Kad ortodonts apstiprina galīgo dizainu, tas tiek izdrukāts, izmantojot jaunākās automatizētās 3D tehnoloģijas.

Visbeidzot, Jūs saņemat vairākas kapes, kurus ik pēc divām nedēļām nomaināt mājās, un reizi divos mēnešos apmeklējat pakalpojumu sniedzēju, lai veiktu pārbaudes.

Priekšrocības:

• Pieejama cena.
• Izņemams.
• Viegla ēšana.
• Nav diskomforta.

Mīnusi:

• Tikai nelielām zobu korekcijām.
• Sākotnējs diskomforts ar katru jaunu regulējumu.
• Jānoņem pirms ēšanas vai dzeršanas.

 

4. Zobu kroņi

Breketes, kapes, platītes un cita ortodontiskā ārstēšana prasa zināmu apņemšanos. Lai sasniegtu galīgo rezultātu, var paiet vairāki mēneši vai gadi, un šis process bieži vien ir saistīts ar dzīvesveida izmaiņām, piemēram, uztura maiņu. Ja vēlaties iztaisnot zobus, nelietojot breketes vai citu ortodontisko metodi, zobu kroņi vai finiera loksnes varētu būt piemērots risinājums.

Zobu kronis ir vāciņš, kas pārklāj dabīgo zobu. Zobu kroņus visbiežāk izmanto bojātu zobu ārstēšanai, bet tā ir arī populāra metode, lai izlabotu izliektus zobus. Lielākā daļa zobu kroņu ir izgatavoti no metāla vai porcelāna un metāla kombinācijas.

Zobu kroņu priekšrocība salīdzinājumā ar citām zobu taisnošanas metodēm ir tā, ka ar tām var panākt perfektu zobu formu un krāsu, atšķirībā no tradicionālajām breketēm, kas maina dabisko zobu stāvokli, nerisinot citus estētiskos elementus. Zobu kroņi ir piemēroti arī tad, ja Jums ir vairāki zobi, kurus vēlaties iztaisnot, vai arī vienu zobu kroni var izmantot vienam problemātiskam zobam.

Lai uzstādītu zobu kroni, zobārsts piepilda Jūsu dabīgā zoba virsmu, lai nodrošinātu perfektu piegulumu, noņem zobu kroņa vietas veidni vai digitālo nospiedumu un pēc tam uzliek zobu kroni, lai nodrošinātu, ka tas nevainojami saplūst ar Jūsu dabīgajiem zobiem.

 

5. Operācija

Zobu iztaisnošanas operācija parasti ir galējais risinājums. Lielākā daļa cilvēku vēršas pie ķirurģijas tikai tad, kad vēlas radikālu un galīgu problēmas risinājumu. Tā nav tik biedējoša vai sāpīga, kā daudzi cilvēki iedomājas. Cilvēki bieži izvēlas zobu iztaisnošanas operāciju, ja problēma ir nevis zobos, bet gan žoklī. Lai gan tā ir neliela apjoma operācija, cilvēki parasti neizmanto šo iespēju, lai izlabotu vienu vai divus greizus zobus.

Tā ietver smaganu un kaulu pārvietošanu, lai zobus novietotu to dabiskajā vietā. Ķirurģiskajai operācijai ir ilgtermiņa ieguvumi, piemēram, labāka elpa, uzlabota košļāšana un uzlabots sakodiens.

Priekšrocības:

• Mazāks laiks, lai jau redzētu uzlabojumus.

Mīnusi:

◦ Risks.

 

Izvairieties no DIY zobu taisnošanas mājās

Nekādā gadījumā nedrīkst mēģināt veikt zobārstniecības procedūras mājas apstākļos, tostarp iztaisnot zobus. Šie mājas paņēmieni, kuros bieži tiek izmantoti zobu diegi, gumijas lentes un papīra saspraudes, var izraisīt nopietnas blakusparādības, piemēram, zobu plaisas, mutes dobuma infekcijas, zobu bojāšanos un traumas.

Katrai zobu iztaisnošanas metodei ir gan priekšrocības, gan trūkumi – gan diskomforts, gan izdevumi, gan estētika, tāpēc Jums jāapspriež savas iespējas ar zobārstu, lai atrastu labāko risinājumu.

× Spied šeit, lai uzsāktu saraksti Available from 08:00 to 18:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday