Lielākā daļa cilvēku zina, ka zobi jātīra katru rītu un vakaru, katru dienu jāizmanto zobu diegs un divas reizes gadā jāapmeklē zobārsts. Tomēr daudzi cilvēki neievēro šos padomus vai nesaprot, kāpēc mutes dobuma veselība ir tik svarīga. Viņi uzskata, ka, kamēr nav sāpju vai acīmredzamu bojājumu pazīmju, viss ir kārtībā.

Tomēr laba mutes dobuma higiēna ir kas vairāk nekā tikai izvairīšanās no kariesa veidošanās. Mutes veselības stāvoklis bieži tiek dēvēts par Jūsu vispārējās veselības logu, jo mute ir cieši saistīta ar vispārējo labsajūtu. Rūpes par zobiem un smaganām var palīdzēt novērst nopietnas slimības, samazināt hronisku saslimšanu komplikāciju risku un atbalstīt garīgo veselību – un ir pat saistītas ar sasniegumiem izglītībā un karjerā.

Noskaidrosim, cik svarīga ir mutes dobuma veselība un kā zobu veselība ietekmē vispārējo veselību, kā arī to, kā cilvēki var iegūt un saglabāt veselus zobus un smaganas.

 

Kāpēc mutes veselība ir svarīga?

Kāpēc tieši mutes dobuma veselība ir tik svarīga? Laba zobu veselība ir ļoti svarīga, lai varētu ēst un runāt. Ja zobi nav veseli, košļāšana var būt sāpīga vai pat neiespējama, tāpēc ir jāierobežo uzturs, kas var ietekmēt Jūsu veselību.

Iespējams, Jūs neapzināties, ka nespēja baudīt iecienītākos ēdienus ir tikai aisberga virsotne, kad runa ir par mutes veselību.

 

1. Saglabājiet zobus un izskatieties jaunāks

Pat viena zoba zaudēšana var kaitēt atlikušajiem zobiem, izraisot to nobīdi, palielinot turpmāku bojāšanās risku un iespējamu kaulu zudumu. Zobu zudums var izraisīt sejas struktūras izmaiņas, kas liek izskatīties vecākam, taču mūsdienu ārstēšanas metodes, kā zobu implanti, var palīdzēt.

 

2. Izvairieties no slimībām

Ir pierādīts, ka mutes dobuma veselības problēmas palielina risku saslimt ar noteiktām slimībām, piemēram, endokardītu – sirds kambaru vai vārstuļu iekšējās gļotādas infekciju. Pētījumi liecina, ka mutes dobuma baktērijas var iekļūt asinsritē, inficējot citas ķermeņa daļas un izraisot iekaisumu, kas noved pie sirds slimībām un citām. Šīs pašas baktērijas ir saistītas arī ar elpceļu infekcijām un pneimoniju.

Arī grūtniecēm ir risks saskarties ar komplikācijām sliktas mutes dobuma veselības dēļ. Jo īpaši smaganu slimības ir saistītas ar priekšlaicīgām dzemdībām un mazu dzemdību svaru, tādējādi uzsverot, cik svarīgi ir grūtniecības laikā regulāri veikt zobu aprūpi.

 

3. Novērst citu slimību izraisītas komplikācijas

Ja Jums ir hroniskas slimības, piemēram, diabēts, osteoporoze, Alcheimera slimība vai HIV/AIDS, zobu kopšana ir īpaši svarīga. Diabēts, piemēram, samazina Jūsu organisma izturību pret infekcijām, padarot Jūs neaizsargātu pret smaganu slimībām. Tajā pašā laikā smaganu slimības apgrūtina cukura līmeņa kontroli asinīs, kas uzsver, kāpēc cilvēkiem ar diabētu mutes dobuma veselībai ir jābūt prioritātei.

 

4. Psiholoģiskā ietekme

Zobu zudums var atstāt smagu psiholoģisku ietekmi uz cilvēkiem, liekot viņiem justies mazāk pārliecinātiem par sevi un apšaubīt savu izskatu. Daudzi cilvēki, jo īpaši tūkstošgades paaudzes cilvēki, uzskata, ka slikta mutes dobuma veselība negatīvi ietekmē viņu spēju piedalīties darba intervijās. Vai kāpt pa karjeras kāpnēm. Ar grūtībām sliktas mutes veselības dēļ saskaras ne tikai pieaugušie, bet arī bērni.

 

Uzvedība, kas veicina sliktu mutes veselību

Lai palīdzētu bērniem saglabāt labu pašsajūtu visas dzīves garumā, ir ļoti svarīgi jau no mazotnes mācīt bērniem, kāpēc mutes dobuma veselība ir svarīga. Vecākiem jāpalīdz bērniem izprast mutes dobuma higiēnas nozīmi ikdienas dzīvē un jāattīsta labi mutes dobuma higiēnas ieradumi, tostarp zobu tīrīšana, zobu diegošana un regulāri zobārsta apmeklējumi, sākot ar pirmo zobu parādīšanos.

Taču, lai gan nepietiekama mutes dobuma higiēna ir galvenais mutes veselības problēmu cēlonis, arī citi paradumi var veicināt zobu bojāšanos, smaganu slimības un galu galā zobu zudumu. Neveselīgs uzturs, pārmērīga alkohola un tabakas lietošana ir saistīta ar zobu veselības problēmām. Par sliktu mutes dobuma veselību ir vainojams arī kvalitatīvas zobārstniecības aprūpes pieejamības trūkums.

 

Kā novērst nopietnas mutes dobuma saslimšanas

Jūs varat saglabāt savus zobus visu mūžu. Šeit ir dažas lietas, ko varat darīt, lai stiprinātu zobus un pareizi rūpētos par mutes higiēneu.
• Dzeriet fluorētu ūdeni un tīriet zobus ar fluorīdu saturošu zobu pastu.
• Veiciet labu mutes dobuma higiēnu. Rūpīgi tīriet zobus divas reizes dienā un katru dienu izmantojiet zobu diegu, lai tīrītu starpas starp zobiem, lai noņemtu zobu aplikumu.
• Apmeklējiet zobārstu 1 – 2 reizes gadā, pat ja Jums nav dabīgo zobu vai ir zobu protēzes.
• Nelietojiet tabakas izstrādājumus. Ja smēķējat, ieteicams atmest smēķēšanu.
• Ierobežojiet alkoholisko dzērienu lietošanu.
• Ja Jums ir diabēts, strādājiet, lai saglabātu slimības kontroli. Tas samazinās citu komplikāciju, tostarp smaganu slimību, risku. Smaganu slimību ārstēšana var palīdzēt samazināt cukura līmeni asinīs.
• Ja Jūsu medikamenti izraisa mutes sausumu, jautājiet ārstam par citu medikamentu, kas var neizraisīt šo stāvokli. Ja nav iespējams izvairīties no mutes sausuma, dzeriet daudz ūdens, košļājiet košļājamo gumiju bez cukura un izvairieties no tabakas izstrādājumiem un alkohola.
• Dodieties pie ārsta vai zobārsta, ja Jums pēkšņi mainās garša un smarža.

× Spied šeit, lai uzsāktu saraksti Available from 08:00 to 18:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday