Ja Jūs interesē kosmētiskā zobārstniecība, tad, iespējams, esat dzirdējuši par zobu venīriem. Zobārstniecībā tos izmanto, lai uzlabotu smaida estētiku vai aizsargātu zoba virsmu no bojājumiem. Zobu venīriem ir aptuveni gadsimta gara vēsture, un mūsdienu modernie porcelāna venīri ir tālu no sākotnējiem akrila finieriem.

 

Kad cilvēki sāka izmantot zobu venīrus?

Daudziem cilvēkiem zobu venīri var šķist salīdzinoši jauns un moderns izgudrojums. Tomēr tā nav. Zobārsti venīrus izmanto jau kopš 20. gadsimta 20. gadiem. Kalifornijas zobārsts Čārlzs Pincus 1928. gadā izstrādāja zobu venīrus, lai uz laiku izmainītu aktieru smaidu filmēšanās laikā.

Dr. Pincus piestiprināja akrila materiālu pie zobu virsmas un ar īpašu līmi, kas uz laiku turējās savā vietā – aptuveni stundu vai divas. Kad aktieri pabeidza filmēšanas ainas, venīri tika noņemti. Aktieri bija gandarīti, jo vienmēr meklēja veidus kā padarīt savu smaidu baltāku.

Zobu venīru sasniegumi pa gadiem

1920. gadi

Sākotnējie venīri bija izgatavoti no akrila materiāla un zobārsti nebija izstrādājuši pietiekami stipru līmēšanas līdzekli, kas spētu noturēt tos vietā ilgāk par dažām stundām. Vēlāk Holivudas elite sāka izmantot ilgāk noturīgus akrila zobu venīrus. Tomēr tos bija nepieciešams bieži mainīt, dažādu bojājumu dēļ.

1930. – 1940. gadi

Pagājušā gadsimta 30. un 40. gados zobu venīru attīstība bija lēna. Taču arvien vairāk zobārstu saprata, ka venīru priekšrocības varētu izmantot daudz vairāk cilvēku, ne tikai aktieri.

1950. gadi

Tikai 20. gadsimta 50. gadu beigās zobu venīru procedūrās tika panākts ievērojams progress. Dr. Buonocore atklāja, ka viegli skāba šķīduma lietošana rada stiprāku līmēšanas virsmu. Šis uzlabojums sekoja pētījumiem par porcelāna zobu venīru līmēšanu uz emaljas.

80. gadi

Vēl viens būtisks uzlabojums tika veikts 80. gadu sākumā. R. J. Simonsens un J. R. Kalamija 1982. gadā apvienoja pētījumus, lai izstrādātu metodi, kā padarīt līmēšanas virsmu pietiekami stipru, lai pastāvīgi piestiprinātu porcelānu pie emaljas. Kalamija apstiprināja šo paņēmienu, pētot kalpošanas laiku.

 

Porcelāna venīri mūsdienās

Tas ir vispopulārākais veids, ko šodien piedāvā kosmētiskie zobārsti. Zobārsti pēc individuāla pasūtījuma izgatavo venīrus, lai tie justos un izskatītos dabiski jūsu mutē.

Porcelāns šajā ziņā ir efektīvs materiāls, jo tas ir bioloģiski saderīgs, nešķīstošs, estētisks un izturīgs. Turklāt porcelāns atstaro gaismu tāpat kā īstā zobu emalja. Tādējādi jūsu smaids izskatīsies dabiskāks. Porcelāna finieri arī neveido traipus un var kalpot līdz pat 30 gadiem. Ar porcelāna venīriem var paslēpt un uzlabot:

  • zobu krāsas maiņu
  • nelīdzenus zobus
  • šķeltus zobus
  • nepareizi sakārtotus vai izliektus zobus
  • atstarpes starp zobiem

 

Zobu venīru nākotne

Nozares eksperti sagaida, ka progresu nodrošinās datortehnoloģijas un ķīmiskās tehnoloģijas, kā arī iespēja izgatavot stiprākus, vieglākus un labāk piegulošus venīrus. Pašlaik daudzu venīru  biezums ir 0,5 mm, un galvenā problēma ir līmēšana, kas tiek risināta.

Ja vēlaties mainīt savu zobu izskatu, tad iesakām to darīt ar zobu venīriem. Piesakieties vizītei tiešsaistē – https://www.sirowaclinic.com/registracija/, zvanot pa tālruni +37167098260 darba dienās no plkst. 8:00 – 18:00, vai sūtot e-pastu: klinika@sirowa.com.

× Spied šeit, lai uzsāktu saraksti Available from 08:00 to 18:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday